
December 5, 2011 

Honorable Councilman Ed Reyes •·' 
INTERNATIONAL S~ tSS CIATION 

Date: Q.,J;~"'-------· 
Chair, Planning and Land Use Management Committee 
200 N. Spring Street, Room 410 Submitted in . \ Committee -

Los Angeles, CA 90012 C .1 F'le No OS:/ Z,O'l,(), tl-11<% 
,ounc1 1 ·- ) 

Re: Draft Citywide Sign Ordinance; Council File 08-2020; 11-17qfum No.:__,,_JIL-7.--:;::::::;-;--zr 

Dear Councilman Reyes: De~y: ~'-'VI'\.;<;:;;;:~'(_. 
I am contacting you on behalf of the International Sign Association (ISA), a 2,100 member organization that 
represents the on-premise sign industry. ISA has 190 members in California that manufacture, install and 

maintain signs for hundreds of small businesses in your city, state and region. Our industry has the expertise 

to provide practical advice on how our products work best and should be treated to benefit all community 

stakeholders. We appreciate the opportunity to provide comments on the proposed sign ordinance language 

for Los Angeles. 

We acknowledge your leadership and efforts by protecting on-site sign rights. We truly appreciate the due 
diligence of the Planning Department by obtaining stakeholder input throughout this sign ordinance update 

process. 

We have recommendations dealing with the proposed illumination standards for digital displays. 

The code proposes two methodologies for maximum digital sign brightness, Nits and foot candles. To minimize 
confusion and ensure consistency, ISA recommends that the City of Los Angeles adopt one methodology, foot 

candle. The Nits methodology measures the amount of light emitting from a sign but does not indicate how 
bright the sign is to the human eye. The International Sign Association foot candle recommendations are 

based on a study that utilizes accepted practice by the Illumination Engineering Society of North America 
(IESNA). The recommended foot candle method takes into account ambient light to ensure safe and effective 

illumination levels for digital displays. In addition, to determine compliance with the foot candle regulations is 

straightforward for industry and the City, when compared to the Nits approach. Also, the foot candle 

methodology has been adopted by a number of communities throughout the country, with excellent results. 

The ISA recommended illumination levels are already in the proposed code. We request that PLUM remove 

the Nits language in Section 14.4.19 C, and include the attached ISA recommended legislative language. 

We appreciate your consideration of our recommendations. Do not hesitate to contact me with any questions 

at 480-773-3756 or james.carpentier@signs.org. 

Best Regards, 

James Carpentier AICP 
Manager State and Local Government Affairs 
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INTERNATIONAL SIGN ASSOCIATION 

ISA RECOMMNENED DELETIONS ARE STRICKEOUT BlACK 

ISA RECOMMENDED ADDITIONS ARE IN UNDERLINE BLACK 

c. Tt.e A'laJ<iA'lHA'l 8rigRtRe55 sf aRy eigital ei5j3lay 5Rall R8t el!Eeee 3QQ eaReelas j3er 5E!Hare A'leter eHriRg tRe 

RigRUiA'le aRe q,3QQ eaReelasj3er SE!Hare A'leter eHriRg tAe eaytiA'le. Qigital ei5j3la•ts 5AalltraRsitisR 5A'l88tRiy at a 

€8R5isteRt rate frBA'l tAe j3erA'littee eaytiA'le 8rigAtRe55 ts tAe j3erA'liUee RigRUiA'le 8rigAtRe55 levels, segiRRiRg at q§ 

A'liRHtes 13risr ts sHRset aRe eeReiHeiRg q§ A'liRHtes after sHRset. MeasHreA'leRts sflall 8e 13eFI'erA'lee t.y a testiRg ageRey 

a13wavee 8ytAe 9ej3artA'leRt ef BHileiRg aRe Safety, aRe SHBA'liUea t.ytAe swRer eftAe sigA WAeR reE!Hestea eytAat 

9eJ3aFtMeRt. 

C.-9, All efk.ite digital displays shall be equipped with a sensor or other device that automatically adjusts the 

brightness of the display according to changes in ambient lighting to comply with the brightness limitation of 0.3 foot 

candles above ambient lighting, as 513eeifiea iR SeetisA 1q_q_q f sftflis Gsae, aRe as measured from a preset distance 

from the sign face calculated with the following formula: The square root of the product of the sign area and one­

hundred. Measurements shall be performed by a testing agency approved by the Department of Building and Safety, and 

submitted by the owner of the sign when requested by that Department. 
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