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January 13, 2010

Honorable Jose Huizar, Chair
Public Works Committee
Los Angeles City Council

c/o Adam Lid
City Clerk
City Hall, Room 1060

Dear Councilmember Huizar and Honorable Members:

Subject: Discussion of Parking Requirements Related to Outdoor and
Sidewalk Dining — Council File No. 08-3167

RECOMMENDATION

That the PW Committee to refer the subject matter of sidewalk dining parking
requirements to Planning Department and consider the sidewalk dining fees as a
separate matter for council action.

DISCUSSION

This report is in response to comments made by Public Works Commitiee members
during the October 7, 2009 meeting. The committee asked the Bureau of Engineering
(BOE) to report back on the following items: 1) What the City of LA can do to require off
site parking as a part of the revocable permit; and 2) Requirements for off-site parking
by other cities. Since parking requirements are under the jurisdiction of the
Departments of City Planning and Building and Safety, it is recommended that the
matter be referred to the City Planning Department for further review.

The Bureau of Engineering did review the following issues for your information:
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o Current Parking Requirements & Revocable Permit (for Sidewalk Dining) Parking
Requirements
o Parking Requirements of Other California Cities

CURRENT PARKING REQUIREMENTS

In general, parking requirements fall under the Los Angeles Municipal Code (LAMC)
and are under the jurisdiction of the Departments of Planning and Building and Safety.
The parking requirements fall under LAMC Section 12.03, Definitions, “Outdoor Eating
Areas” or a Zoning Administrator’s Interpretation (ZAl) 1808. Sidewalk dining in the
public right-of-way, issued under a revocable permit by the Department of Public Works,
is required to comply with these parking requirements but in most cases, additional off-
street parking would not be required.

o LAMC Section 12.03, Definitions: OUTDOOR EATING AREA - When used in
Sections 12.12.2, 12.13, 12.14, 12.21.1 and 12.24, this term shall refer to a
covered or uncovered portion of a ground floor restaurant which is not completely
enclosed within the building; is used primarily for the consumption of food and/or
drinks by the patrons of the restaurant; and is not larger than 50 percent of the
dining area of the ground floor restaurant. A “ground floor” restaurant refers to
any restaurant with an average finished floor elevation either below or not more
than three feet above natural grade as measured from any point along the
exterior building wall closest to the restaurant. There are no parking requnrements
associated with this code section. (Transmittal No. 1).

o /Al 1808: Permits outdoor dining in the C2, C4, CM and M zones as an
incidental activity to a restaurant or food establishment. ZAl 1808 has no
limitations regarding the dining area and has no parking requirements if the
dining area is within an unroofed location (Transmittal No. 2).

The City Council specifically adopted a parking code for outdoor eating areas on private
property in order to provide an incentive for outdoor dining. Outdoor dining that does
not exceed 50% of the dining area of a ground floor restaurant is not considered “floor
area” and therefore is not subject to the code’s parking standards. The intent was to
encourage the use of outdoor dining in furtherance of the General Plan’s goal to
activate the street and encourage pedestrian activity.

A revision to these current regulations for outdoor dining parking requirements requires
amending the zoning code. The Planning Department would have to conduct a study,
prepare a draft ordinance, submit to the City Planning Commission, and then to the City
Council for adoption. The Bureau of Engineering does not have the authority to require
additional parking under the revocable permit at this time.
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However, there may be an opportunity for the City to address the parking issues
surrounding sidewalk dining. The Department of City Planning is currently drafting a
new parking management district ordinance Citywide for City Planning Commission
consideration next year. This proposed ordinance would provide the “tool’ to vary
outdoor/ sidewalk dining parking requirements in specific parking impacted areas, rather
than on a citywide basis.

PARKING REQUIREMENTS OF OTHER MUNICIPALITIES

Several nearby cities were contacted to survey their requirements and policies for
parking with regard to sidewalk dining. The agencies that responded were surveyed
and results are summarized as follows:

L}

City of Burbank

Per Resolution No. 24,927, the City of Burbank allows tables and chairs for
sidewalk dining in the public right-of-way, based on the number of existing
parking spaces provided by the restaurant building. For example, if the
restaurant building provides 5 parking spaces, or less, per 1,000 sf, up to 8
chairs are allowed. If the restaurant building provides at least 5 parking spaces,
but, less than 10 parking spaces per 1,000 sf, up to 16 chairs are allowed.
Restaurants located within the Downtown Burbank Village Parking District are
exempt from these parking requirements since this area provides public parking
structures with free parking to the public.

City of Santa Monica

The City of Santa Monica allows sidewalk dining without restrictions for
restaurants that request an outdoor dining area of less than 200 square feet.
Restaurants requesting a sidewalk dining area of more than 200 square feet
must abide by performance standards under Santa Monica Municipal Code
Section 9.04.10.08.040, that may include parking requirements based on the size
of the restaurant and the location’'s zone. The City of Santa Monica website
indicates that several parking structures exist within the downtown area that
provides public parking for a fee.

City of Fullerton

In the City of Fullerton, restaurants requesting sidewalk dining within the
Restaurant Overlay District, in the downtown area are exempt from any parking
requirements. According to the City of Fullerton’s Outdoor Dining Guidelines, the
City provides several parking structures and surface lots with free parking in the
downtown area. Parking requirements for restaurants outside of the downtown
area are considered on a case-by-case basis.
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The City of Burbank, the City of Santa Monica and the City of Fullerton all provide public
parking in structures located in or nearby their respective downtown areas. All three
cities state that restaurants within these areas were exempt from additional parking
requirements when proposing to add outdoor dining. The City of Los Angeles currently
has not identified special areas that exempt restaurants from additional parking
requirements.

TRANSMITTALS
1. Los Angeles Municipal Code Section 12.03, Definition of Outdoor Eating Area.
2. Zoning Administrator's Interpretation (ZAl) 1808.

If you require additional information, please contact Shahin Behdin at (213) 482-7044 or
Wesley Tanijiri at (213) 482-7062.

Sincerely,

Gary Lee Moore, P.E.
City Engineer

GLM/MEK/LMP/SB:wki/thw) \MEK\Rpt to PWC on Sidewalk Dining-parking 01132010.doc
Aftachments

cc Cynthia M. Ruiz, President, Board of Public Works
James A. Gibson, Board of Public Works
Tom Rothmann, Department of City Planning
Glenn Ogura, LADOT
Rene Sagles, LADOT
Michael E. Kantor, BOE
Lemuel Paco, BOE
Julia Moye, BOE




LAMC Section 12.03 - Definitions
OUTDOOR EATING AREA.

When used in Sections 12.112.2, 12,13, 12.14, 12.21.1 and 12.24, this term shall
refer to a covered or uncovered portion of a ground floor restaurant which is not
completely enclosed within the buiiding; is used primarily for the consumption of
food andfor drinks by the patrons of the restaurant; and is not larger than &0
percent of the dining area of the ground floor restaurant. A "ground floor”
restaurant refers to any restaurant with an averags finished floor elevation either
below or not more than three feet above natural grade as measured from any
point along the exterior building wall closest to the restaurant. (Amended by
Ord. No, 165,403, Eff. 2/17/90.)

Transmittal No. 1
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Section 12.03 Non-conforming Building. Definition.

See section 12.23A3(a)3 of this manual.

Section 12.03 Nurseries - Netted Horticultural Structures {floor
area) ‘

Q - Does the area beneath a Netted Horticultural Structure (NHS) constitute Floor Area for
off-street automeblle parking and other Zoning Code requirements?

A = AnNHS s a structure used to accommodate the growing or display of fruits, vegetables,
flowers or plants. The surface material shall be open meshed or twisted fabric approved by the
Fire Department. Such types of malerials are not considered to provide housing or shefter to
the use helow (see definition of “Building” in Sec. 12.03) and therefore they do not constitute a
Building. Since the use of these materials do not define a Building, they do not infroduce Floor
Area. Their use, however must be in compliance with other applicable Zoning Code
requirements such as height, zone requirements etc.,

For construction and Building Code requirements, see the Information Bulletin listed
helow,

(Information Bulletin No. P/ZC 2002-003)

Section 12.03 Outdoor Dining and Eating Areas - Definition.

Section 12.03 defines *Outdoor Eating Area” as a “...coverad or uncovered portion of a ground
floor restaurant which is not comgletely enclosed... and is notiarger than 50 percent of the dining

area of the ground floor restaurant...” These "Outdoor Ealing Areas” are first permitted in the
CR zone. .

ZA} 1808 on the other hand, allows uncovered outdcor dining starting in the C2 zone.

This item consists of two questions related to outdoor eating areas.

Q1 - Under what conditions and in what zones are outdoor dining areas permitted in
conjunction with restaurants? ‘

A, - By authority of ZAl 1808, outdoor dining is permitted in the C2, C4, CM and all the M
zones as an fncidental activity to a restaurant or similar food establishment, (remember that in
the MR Zones, restaurants are permitted only when incidental to the industrial use on the lot.)
The ZAl has no limitation regarding the area of the open use and has no parking requirements
attached to it. In all these instances, the outdoor dining area must be open to the sky and must

Zoning Manual

Transmittal No. 2




be located ouiside of any required yards such as in MR Zones or when the ot contains
residential use (Yards are defined as unoccupied space in Sec. 12,03.)

*QOutdoor Ealing Areas” as defined

in Sec. 12.03 and in conformity with the-

limitations specified therein and
summarized above are first permitted in
the CR zone. “Outdoor Eating Areas” , may
be lopcated in a side, rear or front yard as
first specified in Section 12.12.2A4.13. in
the CR, C1 and C1.5 zones however, an
“Outdoor Eating Area” can be located in a
slde or rear yard onty when the yard is
along a sireet. This is true whether it is
roofed or unrocfed.

Q 2 = Which provision takes precedence,

that contained in the Code or that in the
ZAl? '

Az- These provisions overlap in some
cases but do not supersede one ancther,
An unroofed area used for dining in
conjunction with a restaurant may be
permitted per ZAl 1808 in the C2 and less
restrictive zones. A roofed, though not
completely enclosed “Outdoor Dining
Area”, must comply with the limitations in
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*Inthe CR,Cl1 & CL.5

zones, the yards may be
used only when adjacenl
to a street.

the Code specified above and those contained in each zone or else, the floor area must be
computed in the normal manner. In the CR, C1 and C1.5 zones, "Culdoor Eating Areas” are
permitied only if they comply with the definition in Section 12.03 and the regulations contained

in each zone. (Continues on next page)
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