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DRAFT ORDINANCE ADDING SUBSECTION (c) TO SECTION 4.1002 OF 
CHAPTER 10 OF DIVISION 4 OF THE LOS ANGELES ADMINISTRATIVE CODE 

TO ALLOW SWORN PERSONNEL WHO ARE TRANSFERRED FROM THE 
DEPARTMENT OF GENERAL SERVICES TO THE LOS ANGLES POLICE 
DEPARTMENT TO REMAIN IN THE LOS ANGELES CITY EMPLOYEES' 

RETIREMENT SYSTEM 

The Honorable City Council 
of the City of Los Angeles 

Room 395, City Hall 
200 North Spring Street 
Los Angeles, CA 90012 

Honorable Members: 

Council File No. 11-1392 

Pursuant to your request, this Office has prepared and now transmits for your 
consideration, approved as to form and legality, the enclosed draft ordinance to allow 
sworn personnel who are transferred from the Department of General Services Office of 
Public Safety (OPS) to the Los Angeles Police Department (LAPD) to remain in the 
Los Angeles City Employees' Retirement System (LAGERS). 

Background and Summary of Ordinance Provision§ 

Your Honorable Body approved in concept the consolidation of the OPS into the 
LAPD and requested that this Office draft ordinances necessary to effectuate the 
consolidation. As requested, the attached draft ordinance would establish continued 
LAGERS benefits for sworn OPS peace officer personnel (OPS officers) who are 
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transferred to the LAPD, and the transfer of OPS officers to the LAPD will be authorized 
in a separate ordinance. 

Background and Summary of Ordinance Provisions 

Sworn LAPD employees are members of the Fire and Police Pension Plan 
(FPPP), while OPS officers are members of LAGERS. If the City Council chooses to 
transfer OPS officers to the LAPD pursuant to a merger of the OPS and the LAPD, the 
Council would also have the authority pursuant to Charter Section 1216 to allow OPS 
officers to remain in LAGERS after their transfer. In order to allow OPS officers to 
remain in LAGERS after their transfer to the LAPD, this ordinance must be enacted prior 
to their transfer. 

In addition to allowing transferred OPS officers to remain members of LAGERS 
for so long as they work in any capacity for the LAPD, the draft ordinance establishes a 
two year period during which any transferred OPS officer would have the right, upon 
changing classification to a regular LAPD police position (a position that was not 
transferred from OPS), to choose between remaining in LAGERS or opting out of 
LAGERS and becoming an FPPP member. Exercise of this LAGERS opt out right might 
require a period of member participation in the Pension Savings Plan (PSP) prior to 
qualifying for FPPP membership, although time as a PSP participant may be purchased 
for FPPP service credit. 

Urgency of Ordinance and Procedural Requirements 

The adoption of this ordinance is time urgent because the City has requested an 
amendment to Penal Code Section 830.31(c)(1) in order to allow OPS officers to 
maintain their limited peace officer status upon transfer of their positions to the LAPD. 
Depending upon the final language adopted, this legislation may result in these 
employees losing their peace officer status if they remain employed by the Department 
of General Services on or after the date the bill making the change is signed by the 
Governor. Since we understand that September 30 is the last date for the Governor to 
approve this bill on an emergency basis (which would make it effective immediately, 
rather than on January 1, 2013), it is critical that this ordinance be expedited to become 
effective as soon as possible and in no event later than September 29, 2012. 

This ordinance may be adopted by the City Council pursuant to the provisions of 
Charter Sections 1618(b) and 1168, both of which require approval by not less than 
two-thirds of the membership of the Council, subject to the veto of the Mayor and the 
override by the Council by three-fourths of the membership of the Council. The final 
adoption of this ordinance cannot occur until after a public hearing has been held and 
until at least 30 days after its first presentation to the Council. Both of these Charter 
Sections specify that the Council shall be advised in writing by an enrolled actuary as to 
the costs of the proposed benefits. In addition, Government Code Section 7507 
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requires that a report from an actuary, who is an associate or fellow of the Society of 
Actuaries, must be obtained and made public at a public meeting at least two weeks 
prior to the adoption of this ord inance. If the future costs of the changes exceed one­
half of one percent of the future annual costs, an actuary shall be present to provide 
information as needed at the public meeting at which the adoption of this ordinance 
shall be considered. 

Council Rule 38 Referral 

A copy of the draft ordinance was sent, pursuant to Council Rule 38, to LAGERS, 
FPPP, and the Office of the City Administrative Office (CAO) and their comments have 
been incorporated. 

If you have any questions regarding th is matter, please contact Deputy City 
Attorney Mary Jo Curwen or Assistant City Attorney Alan Manning from the Retirement 
Benefits Division at (213) 978-4400. They or another member of this Office will be 
present when you consider this matter to answer any questions you may have. 

PBE:MJC:pj 
Transmittal 

Very truly yours, 

CARMEN A. TRUTANICH, City Attorney 

s:J-ua&~~ ~ 
By ./ PEDRO B. ECHEVERRIA 

Chief Assistant City Attorney 

M:\General Counsel (GC)\JUDITH REEL\REPORTS TO COUNCIL\Transmittal Report re Pensions and GSD Transfers 



ORDINANCE NO.-----~~ 

An ordinance adding Subsection (c) to Section 4.1002 of Chapter 10 of Division 4 
of the Los Angeles Administrative Code to allow sworn peace officer personnel, who 
provide police services for the City, to maintain membership in the Los Angeles City 
Employees' Retirement System when their sworn positions are transferred from the 
Department of General Services' Office of Public Safety into the Los Angeles Police 
Department. 

WHEREAS, the Department of General Services is an Outside Agency as 
defined in Charter Section 1202(h); 

WHEREAS, the City at some future date intends to transfer sworn peace officer 
personnel providing police services to the City from the Department of General Services 
to the Los Angeles Police Department pursuant to a merger of police services to be 
authorized by action of the City Council; 

WHEREAS, employees who would be transferred pursuant to this merger would 
become Transferring Employees as defined in Charter Section 1202(i); 

WHEREAS, the City Council is authorized in Charter Section 1216(b)(1) to 
provide Transferring Employees with benefits other than those provided by the Fire and 
Pollee Pension Plan; and 

WHEREAS, the City Council desires to enact an ordinance to provide 
Transferring Employees with pension benefits provided by the Los Angeles City 
Employees' Retirement System in lieu of benefits provided by the Fire and Police 
Pension Plan. 

NOW, THEREFORE, 

THE PEOPLE OF THE CITY OF LOS ANGELES 
DO ORDAIN AS FOLLOWS: 

Section 1. Subsection (c) is added to Section 4.1002 of Chapter 10 of Division 4 
of the Los Angeles Administrative Code to read as follows: 

(c) Notwithstanding the provisions of Subsections (a) and (b) of this Section, 
certain employees shall remain members of the Retirement System pursuant to the 
provisions of this Subsection. 

The Department of General Services is an Outside Agency as defined in Charter 
Section 1202(h). Members employed by the Department of General Services as sworn 
peace officer personnel, whose positions may be transferred to the Los Angeles Police 
Department (LAPD) pursuant to a merger of police services authorized by the City 
Council shall, at the time of the transfer, become Transferring Employees as defined in 
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Charter Section 1202(i) and for purposes of this Subsection. The purpose of this 
Subsection is to provide these Transferring Employees with the benefits provided by the 
Retirement System, in lieu of the benefits provided by the Fire and Police Pension Plan, 
pursuantto the authority provided in Charter Section 1216(b )( 1). 

Transferring Employees shall remain members of the Retirement System for so 
long as they continue in employment with the LAPD in any sworn position, except as 
otherwise provided in the following paragraph. In addition to continuing to be members 
during any period(s) of academy training required in connection with positions held at 
the time of the transfer, Transferring Employees shall continue to be members of the 
Retirement System during any period(s) of academy training required to qualify for 
employment in any other sworn position with the LAPD, provided that they have not 
opted out of membership as provided in the following paragraph. 

In the event that a Transferring Employee decides to transfer to a position with 
the LAPD that is not a sworn position transferred from the Department of General 
Services, such Transferring Employee may elect to opt out of membership in the 
Retirement System. In order to opt out of membership in the Retirement System, a 
member shall file a written opt out election form with the Retirement System, which 
election shall become effective on the date the Transferring Employee changes 
classifications and becomes eligible for membership in the Fire and Police Pension Plan 
or the Pension Savings Plan established in Chapter 16, Division 4 of this Code, as 
applicable. The Retirement System shall establish the period during which an opt out 
election form must be filed, which period shall be at least seven days in length and shall 
end not later than the day before the date the member is scheduled to change 
classifications; failure to file an opt out election form within the period established by the 
Retirement System shall constitute an irrevocable election not to opt out of membership 
in the Retirement System. A member shall have seven days from the date an opt out 
election form is filed to revoke his or her election, after which the election shall be 
irrevocable. Once an election has become irrevocable, it shall not be revoked for any 
reason by anyone, including the Board, except in the following circumstance: If a 
Transferring Employee who has opted out and changed classifications should for any 
reason subsequently revert to a position that was transferred from the Department of 
General Services, he or she shall be reinstated to membership in the Retirement 
System. The provisions of this paragraph allowing a member, under specified 
conditions, to opt out of membership shall expire two years from the effective date of 
this Subsection, although a member who timely files an opt out form prior to expiration 
of the two-year period shall be allowed to opt out even if his or her classification 
changes after expiration of the two-year period. The Board shall not have any authority 
to waive or extend any time limitation set forth in this paragraph. 

Transferring Employees shall not become members of the Fire and Police 
Pension Plan except as provided in the preceding paragraph. In the event that a 
Transferring Employee should terminate employment and thus cease to be a member of 
the Retirement System, his or her status as a Transferring Employee shall terminate 
and shall not be reinstated in the event he or she should again enter City employment. 
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Sec. 2. Pursuant to Charter Section 252(i), this ordinance shall take effect upon 

publication. 
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Sec. 3. The City Clerk shall certify to the passage of this ordinance and have it 
published in accordance with Council policy, either in a daily newspaper circulated 
in the City of Los Angeles or by posting for ten days in three public places in the City of 
Los Angeles: one copy on the bulletin board located at the Main Street entrance to the 
Los Angeles City Hall; one copy on the bulletin board located at the Main Street 
entrance to the Los Angeles City Hall East; and one copy on the bulletin board located 
at the Temple Street entrance to the Los Angeles County Hall of Records. 

I hereby certify that this ordinance was passed by the Council of the City of 
Los Angeles, at its meeting of _________ _ 

JUNE LAGMAY, City Clerk 

By __________________________ _ 

Approved _________________ _ 

Approved as to Form and Legality 

CARMEN A TRUTANICH, City Attorney 

~, (iJ (' .) 
By1(Jvff1·~ ~; {{Jrzj 

j MARY JO CU RWEN 
Deputy City Attorney 

Date {2;0 J/A&w Y: ;2 u . "'~ 0 I~ J I 

File No. CF 11-1392 
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Mayor 


