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MICHAEL N. FEUER
CITY ATTORNEY

REPORT NO.R 1 7 -044 1 
DEC 2 6 2017

REPORT RE:

DRAFT ORDINANCE AMENDING SECTIONS 62.02 AND 62.04 OF THE 
LOS ANGELES MUNICIPAL CODE TO PROVIDE INSURANCE AND NOTIFICATION 
REQUIREMENTS FOR PUBLIC UTILITIES PERFORMING CONSTRUCTION WORK 

IN THE PUBLIC RIGHT-OF-WAY UNDER PERMIT FROM THE 
BUREAU OF ENGINEERING

The Honorable City Council 
of the City of Los Angeles 

Room 395, City Hall 
200 North Spring Street 
Los Angeles, California 90012

Council File No. 11-1935

Honorable Members:

Pursuant to your request, this Office has prepared and now transmits for your 
consideration the enclosed draft ordinance, approved as to form and legality. As more 
fully described below, this draft ordinance amends Sections 62.02 and 62.04 of the 
Los Angeles Municipal Code to add new insurance and notification requirements for 
public utilities performing construction work in the public right-of-way under permit from 
the Bureau of Engineering.

Los Angeles Municipal Code Section 62.02(f)(1) requires a permit applicant to 
provide liability insurance as a condition for obtaining a permit to excavate in the public 
right-of-way. Los Angeles Municipal Code Section 62.02(f)(2) provides an exception for 
permit applicants that are not required to provide liability insurance. The enclosed draft 
ordinance removes public utilities from the existing exception to the insurance 
requirement.
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Los Angeles Municipal Code Section 62.02(g) specifies the content of a permit to 
public right-of-way. The enclosed draft ordinance adds a requirement 

for public utilities to include a designation of who will be performing the work described 
in the permit.

excavate in

Los Angeles Municipal Code Section 62.04(b) specifies that a permittee shall 
notify the Bureau of Contract Administration not less than one working day prior to 
starting work on any excavation which will extend 100 square feet or more in area. The 
enclosed draft ordinance requires public utilities to provide the notification for 
excavations of any size.

Council Rule 38 Referral

A copy of the draft ordinance was sent, pursuant to Council Rule 38, to the 
Bureau of Engineering and Bureau of Contract Administration in the Department of 
Public Works with a request that all comments, if any, be presented directly to the City 
Council when this matter is considered.

If you have any questions regarding this matter, please contact Assistant City 
Attorney Edward M. Jordan at (213) 978-8199. He or another member of this Office will 
be present when you consider this matter to answer questions you may have.

Very truly yours,

MICHAEL N. FEUER, City Attorney
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^ DAVID MICF 
Chief AssistantCity Attorney
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