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September 12, 2016

Herb J. Wesson, Jr., Council President 
Los Angeles City Council 
200 North Spring Street, Room 350 
Los Angeles, California 90012

Re: CF 14-0057-S8, Code Amendment regarding Second Dwelling Units 

Dear Council President Wesson,

I write on behalf of Los Angeles Neighbors in Action (LANA) regarding the Council’s 
adoption on August 31, 2016, of agenda item 19A, which, among other things, directs the 
Department of City Planning to “consider and report on ways to provide an interim solution, 
including issuing a new Zoning Administrator Interpretation (ZAI) or a new ordinance, in 
substantial conformance with the Inter-Department Correspondence entitled ‘Second Dwelling in 
Single Family Zone Pursuant to AB 1866’ dated June 23, 2003 (and attached to the File) that 
maintains the buildings standards set forth in Ordinance No. 159,599 ... to sever those portions 
of Sections 12.24.W.43 and 12.24.W.44 of the Los Angeles Municipal Code that do not comply 
with Government Code Section 65852.2 and thereby bring the City’s Second Dwelling Unit 
policies and practices into compliance with State law.” LANA is encouraged that the Council is 
finally bringing this matter to a conclusion by directing the Planning Department to maintain in 
force the City’s adopted ordinance, as permitted by state law and by the Los Angeles Superior 
Court ruling that lead to the instant debate. LANA is concerned, however, about certain remarks 
made by Planning Director Vince Bertoni regarding the manner in which the Planning 
Department intends to implement the Council’s direction. The Council must ensure that the 
Department does not, once again, misinterpret and misapply state law, or improperly seize the 
legislative power that may only be exercised by the Council.

The Council’s August 31, 2016, Motion 19A invoked the very limited local government 
power established by Government Code section 65852.2, relied upon by the June 23, 2003 
memo, by administrative action to strip out from section 12.24 W. 43 and W.44 as “null and 
void,” particular discretionary procedures and standards related to the former CUP process. As 
the Superior Court in its February 25, 2016, ruling described, AB 1866’s early drafts (as the bill 
went through the legislative process in early 2002) initially required local governments to 
formally amend their second unit ordnances to delete the CUP discretionary procedures that had 
been uniformly used to administer second unit permits throughout the state. But many cities 
complained that such formal amendments were unnecessary and could cause substantial 
unnecessary cost and delay. In response, the legislature changed the bill to simply require 
localities to administer their second unit ordinances in a ministerial way without formally



amending them. Because this would leave some now obsolete language in the local ordinance 
regarding the discretionary CUP process previously used to administer second unit permits, this 
obsolete language would have to be disregarded. That is precisely what the State Housing and 
Development Department (HCD) explained should occur in its August 2003 technical advisory: 
rather than formally amend their local second unit ordinance, local governments have the option 
to, by administrative action, simply treat those obsolete discretionary CUP provisions as “null 
and void.” The Superior Court ruling in LANA’s concluded that the 2003 administrative memo 
had been issued in conformity with this limited AB 1866 authority.

In spite of the limited authority granted to the Planning Department merely to excise the 
discretionary provisions in the municipal code, the Planning Director Bertoni appears to view his 
charge as far broader. Following the closed session, Director Bertoni specifically stated on 
August 31st that he did not expect that he, the City Attorney and the CZA would limit their 
consideration only to nullifying the discretionary CUP provisions of section 12.24 W. 43 and 44. 
To the contrary, he asserted that that a principal reason it would take “several weeks,” not just a 
few days, to present a CZA “interpretation” memo back to the Council was that they would 
review and examine sections 12.24 W. 43 and W.44 to determine whether, in their view, there 
might be some other provisions in those sections that might not be able to pass muster as sound, 
legal policy. For example, he said, section 65582.2 contains a subsection that provides a city 
“can’t completely prohibit SDUs overall in the City or in geographical areas.” In this regard, 
Mr. Bertoni referenced section 12.24 W 43’s requirements of a minimum lot size of 7,500 SF to 
be eligible for a second unit, claiming that it is his understanding that cities can exclude second 
units from “large geographic areas” only if they can make very specific findings about the 
possible negative impacts of second units in those areas. Accordingly, Mr. Bertoni suggested 
that he has a concern that, because most LA zoning is for smaller lots, and some single family 
residential areas have relatively few lots zoned for 7,500 SF or larger, section 12.24 W 43’s 
7,500 SF minimum lot size section may not meet the requirements of section 65582.2 and thus 
should not be retained in the interpretive memo as a second unit standard that would continue to 
be administered and enforced. Although Mr. Bertoni did not exhaustively review all of the 
provisions in the existing ordinances that he considered to raise potential concerns, in previous 
communications from the Planning Department, the prohibition on second dwelling units in 
designated Hillside areas has also been raised as an example of a “large geographic area” in 
which second dwelling units are prohibited by the City’s adopted standards.

Mr. Bertoni’s August 31st testimony seriously misstates the law. Government Code 
section 65852.2, subdivision (c), provides that “[n]o local agency shall adopt an ordinance which 
totally precludes second units within single-family or multifamily zoned areas unless the 
ordinance contains findings acknowledging that the ordinance may limit housing opportunities of 
the region and further contains findings that specific adverse impacts on the public health, safety, 
and welfare that would result from allowing second units within single-family and multifamily 
zoned areas justify adopting the ordinance.” It does not refer to “large geographic areas;” rather, 
it refers to the “total preclusion” of second dwelling units within a city’s single or multi family 
zoned areas, neither of which is true of the City’s municipal code provisions. There is absolutely 
no legal reason that the Planning Department should be allowed to re-examine the 7,500 sf lot 
size requirement, or any other non-discretionary “yes or no” requirements in the current law.
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Indeed, Government Code, section 65582.2 clearly states that a city can establish broad 
planning/environmental criteria for determining where SDUs may or may not be located. Thus, 
section 65582.2(a)(1) states that a local second unit ordinance “may do any of the following: (A) 
designate areas within the jurisdiction... where second units may be permitted. The designations 
of areas may be based on criteria that may include but are not limited to, the adequacy of water 
and sewer services and the impact of second units on traffic flow.” Under this broad authority, 
local governments may appropriately designate areas, large or small, where second units are 
allowed, and correspondingly, where they are not allowed, under a broad set of criteria that they 
may establish, of which two possible criteria are mentioned in the statute. Other criteria, for 
example, could include (a) areas where the terrain is especially sensitive to geological and 
construction issues or to aesthetic impacts, (b) areas where the public streets are predominantly 
substandard or otherwise might present public safety problems, (c) areas where various public 
services and facilities are already near or over capacity, (d) areas where existing lot sizes are 
determined to be too small to generally be able to handle the development of second units 
without unduly impacting the surrounding neighborhoods, and a host of other sensible planning 
criteria.1

It is a fundamental aspect of the American legal system that bureaucrats to do not have 
the authority to pick and choose which ordinance provisions they think are unsound or “illegal” 
and refuse to enforce them. They take an oath of office to defend and enforce the laws that are 
on the books and, if they disagree with some of those laws, or have doubts about their legality, 
there are legally acceptable ways for that determination to be made, rather than issuing unilateral 
fiats. (See e.g., Lockyer v. City and County of San Francisco (2004) 33 Cal.4th 1055 [holding 
that local administrative personnel cannot decide for themselves that certain regulatory mandates 
are legally invalid because it is the province of the courts to adjudicate such issues and observing 
that courts are trained to analyze legal issues and do so in public proceedings after the interested 
parties are allowed to present their arguments]; Voices for Rural Living v. El Dorado Irrigation 
District (2012) 209 Cal.App.4th 1096 [holding that a public agency charged with implementing 
certain land use conditions imposed by a higher body could not simply declare that the 
conditions were legally invalid and refuse to follow them, observing that the public agency had 
other avenues available by which it could raise and adjudicate such legal issues].) AB 1866 
provides only the most limited exception to this basic division of authority, to permit a local 
government’s administrative officials to enforce its ordinance on a ministerial basis by severing, 
or disregarding, existing discretionary provisions. Chief Zoning Administrator Robert Janovici 
and Chief Zoning Engineer Patrick Kim did this when they issued the June 2003 memorandum 
which is specifically referenced in adopted Motion 19A and which the Superior Court cited with 
approval in its ruling.

JThe City of Pasadena, where Planning Director Bertoni most recently served, has a 
citywide minimum lot size for SDUs of 15,000 SF (See Pasadena Municipal Code section 
17.50.275 BE). The inclusion of such a limitation in Pasadena’s code demonstrates that a 7,500 
SF lot size restriction is clearly legal in Los Angeles, and exposes the seemingly arbitrary 
manner in which Mr. Bertoni has identified provisions that purportedly raise to him legal
concerns.



September 12, 2016
Page 4

The Superior Court was clear that the Zoning Administrator did not have legislative 
authority to excise the City’s second dwelling unit standards. The Court’s February 25, 2016 
ruling expressly stated that “[t]he City Council or the ZA may properly evaluate LAMC 
12.24.W.43 and attempt to sever the ministerial provisions from discretionary provisions.” Mr. 
Bertoni’s commentary regarding the lot size limitation and potentially other provisions included 
among the ministerial standards in the ordinance indicates an intent to do far more than simply 
determine whether a provision may be implemented ministerially. The Council did not instruct 
the City Planning Department to undertake this sort of fishing expedition into the City’s adopted 
standards. To the contrary, section (3) of Motion 19A makes it clear that, if there are changes to 
any of the existing standards other than deleting the discretionary CUP provisions, the Council 
itself will make such changes only after “comprehensive, open, transparent review and process 
of, and proposed revisions to” the current standards. This is the precise opposite of Mr. Bertoni's 
proposed behind-closed-doors “pick and choose” fishing expedition by which the Department 
appears to plan to review and potentially change, by administrative fiat, the existing adopted 
standards.

The Council should quickly notify and instruct Mr. Bertoni that the Department of City 
Planning should not pursue any “reexamination” of section 12.24 W 43’s adopted standards 
outside of the very narrow question of which provisions are discretionary CUP procedures and 
which standards are ministerial. The Council should have a monitoring representative, perhaps 
from the Office of the Chief Legislative Analyst, attend the Planning Department/City Attorney 
meetings to ensure that this instruction is carried out, to avoid any violation of the Superior 
Court’s judgment and its underlying legal principles.

Councilmember Fuentes 
Councilmember Harris-Dawson 
Councilmember Price 
Councilmember Bonin 
Councilmember Englander 
Councilmember O’Farrell
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Beverly Grossman Palmer
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